Камен бряг

Село Камен бряг се намира на 18 километра от Каварна. Както подсказва самото име на селото брегът там е каменист със стръмни скали. На това място се съчетават синьо-зелените багри на морето, красивите панорами и чистият въздух. В селото няма истински плаж, но за екстремните натури там е идеалното място за незабравима лятна ваканция.

Камен бряг е малко селце обитавано само от българи, потомци на на преселници от Балкана и Румъния. Къщите в селцето са чисти и спретнати, като голяма час от тях се отдават под наем (целите или отделни стаи). Освен стандартното настаняване в Камен бряг може да спите на палатка или в пещерите по скалите.

mt_gallery: На море в Камен бряг

Денят в Камен бряг може да ви се стори много кратък отдавайки се на любимите ви занимания сред природата. Може да ловите риба, да се наслаждавате на слънчевите лъчи, да се гмуркате, да се отдадете на скалното катерене, да скачате от високите скали, да се отдадете на парапланаеризъм.

Всяка година в Камен бряг се провеждат:
- общоселски събор с фолклорна програма - 3 Юли
- състезание по скално катерене - Август месец
- пленер "Море и вятър" в който взимат участие художници и склуптори от цялата страна и чужбина - Септември месец

На 2 километра от Камен бряг се намира археологическия резерват Яйлата. Името на резервата има турски произход и означава „високо пасище". Разпростира се на две високи морски тераси на площ от 453 декара. Обхваща голяма част от бреговата ивица започваща от Камен бряг до курорт Русалка. В резервата има 101 пещери, като в една от тях е имало средновековен храм. В далечното минало голяма част от пещерите са били използвани за живеене. Могат да се видят ранни двукамерни скални гробници, останки от ранновизантийски скален манастир и крепост. На територията на Яйлата гнездят над 50 вида птици (корморани, папуняци, дъждосвирци, синявици, бухали и др ). От тук минава Виа Понтика - един от основните пътища за миграция на прелетните птици. Срещат се и 19 вида редки и застрашени от изчезване растения. Красотата на резервата е невероятна през пролетта и есента

На около километър и половина от Яйлата се намира „Огънчето" - газово находище от края на 50-те години, което гори и до днес.

 

Виж още: Хотели в България

 

Видео от Камен бряг:
{youtube}aeMq_ZXybAo{/youtube}

Видео от Камен бряг и Яйлата:
{youtube}daNPUrHkEvk{/youtube}

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук