Летни Атанасовден

На 5 юли християнската църква отбелязва празникът на Св. Атанасий Атонски. Той е роден в гр. Трапезунд през 10 в. Атанасий се отдава на християнската вяра, преселва се в Света гора, където води аскетичен живот. С разрешението на византийския император Никифор, отецът изгражда манастир за вярващите. Християните нарекли манастира Великата лавра на Св. Атанасий Атонски.

В народната традиция на тази дата се отбелязва празникът на летния Св. Атанас. Празникът е посветен на началото на жътвата и нейния закрилник Атанасий Жетвар. Вярва се, че на този ден Св. Атанас, "облича кожуха си и ходи при бога да моли за зима, тъй като лятото вече се е преполовило". На този ден не се работи. Според традицията се организира общоселски събор. Коли се курбан и всички се събират близо до селото, на определно оброчно място. Жените приготвят обредни хлябове, които разчупват и раздават, за да има дъжд и плодородна жътва.
mt_gallery:letni_atanasovden В някои райони се изпълняват обичаите против суша Герман и Пеперуда.

Обичаят Герман
, носи името си от куклата (фигурка на мъж с подчертани полови органи), направена от вода и кал. Куклата се приготвя от жени или момичета и е с размери от 20 до 50 см. Тя се полага като мъртвец върху дъска, керемида или в предварително приготвено дървено сандъче. Окичват я с цветя и я оставят да пренощува на открито. На следващия ден погребват Герман близо до река. Погребването на Герман е равностойно на символичен акт на оплождане на земята, тъй като фигурата е с подчертани полови органи. Така мъжкото оплодително начало се свързва с женското пораждащо начало, в резултат на това се очаква новия живот. В някои райони фигурата се пуска по течението на реката. Куклата е направена от кал - символ на земята, сухотата, която ритуално се намокря чрез изхвърлянето на Герман в реката.
Обичаят Пеперуда също е за предизвикване на дъжд. За Пеперуда се избира малко момиче – 10-12 годишно. Момичето може да е сираче или с живи родители, но да е първо или последно дете в семейството. Тя и съпътстващите я в обреда момичета трябва да са "чисти" - непорочни. Вярва се, че със своята невинност малките моми ще спечелят Божията милост и молбите за дъжд ще бъдат чути. Пеперудата е окичена със зеленина - бъз, букова шума, папрат. Тя повежда момите из селото, като посещават всяка къща. Момите непрекъснато я пръскат с вода, не бива да има сухо място по нея иначе ритуала няма да е успешен. Тя танцува и ръси около себе си ситни капки вода. Във всяка къща пеперудата е дарявана с жито, брашно, боб. Момите пеят ритуални песни, в които се говори за пеперудата и силната и молба за дъжд. Обичаят приключва с обща трапеза от получените дарове.

Празникът на Св. Атанас летни бележи прехода към нов земеделски цикъл – жътвата. Свързването на празника с обичаите Герман и Пеперуда, показва насочеността на обредите му към осигуряване на благоприятни метерологични условия за прибиране на реколтата.

Видео от обичаят Пеперуда:
{youtube}jBUy7c8iVP8{/youtube}
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук