Еньовден

На 24 юни се чества българският народен празник Еньовден, Яньовден, Летни Ивановден. На тази дата християнската църква чества деня на рождението на Св. Йоан Кръстител.

Обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова главната цел на обредите е съхраняването на живота чрез плодородието. На този ден празнуват - Йоан, Янко, Яна, Еньо, Енчо.

Вярва се, че сутрин рано при изгрев, слънцето "трепти", "играе" и който го види, ще бъде здрав през цялата година. Според народните вярвания на Еньовден билките имат най-голяма магическа, лечебна сила. Те трябва да се берат рано сутрин преди изгрев, защото след изгрева губят силата си. Жените събират 77 билки и половина – за всички болести и за болестта без име. От набраните билки и треви (еньовче, бял пелин, бял равнец, омайниче и др.), жените правят китки и венци, вързани с червен конец. Те се запазват и се използват за лекуване през годината. На празника се увива и един голям венец, през койито се провират всички за здраве, а после го запазват за цяр.

mt_gallery:eniovden

Широко разпространен е обичаят "Еньова буля". В него участват само моми. Те гадаят за женитба, здраве и плодородие. Вечерта срещу празника те приготвят китки, събират ги в котле с "мълчана вода" (налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата ѝ сила) и ги оставят през нощта "под звездите" в градина. Сутринта момите се събират и обличат като булка, малко момиченце. Слагат му накити и червено було. Момите обикалят селото, като се изреждат да носят булята. В селото задават въпроси на Еньовата буля за плодородието, а нейните отговори се приемат като предсказание. След обиколката на селото момите се връщат при котлето и пускат Еньовата буля да стъпи на земята. Започва обичая напяване на китки и пръстени, сходен с ладуването. Момите пеят песни, вадят натопениите китки и наричат коя мома за какъв момък ще се омъжи. Ако освен моминските китки се припяват китки за всички се гадае и за здраве и плодородие.

Според народните вярвания Еньовден е много подходящ за магии и гадания. На този ден магьосниците могат да откраднат плодородието от нивите и добитъка. Вярва се, че магьосниците отиват на чужда нива, събличат се голи и извършват различни ритуали, за да откраднат плодородието. За да предпазят нивите си, стопаните предишния ден сами ги жънат в средата или четирите ъгъла. По този начин житомамницата ще ги намери вече обрани.

На този ден не се жъне. Според поверието Свети Еньо ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил на празника му, а е отишъл да работи.

На 24 юни християнската църква чества деня на раждението на Св. Йоан Кръстител. Той се ражда няколко години преди Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ. Св. Йоан Кръстител пръв започнал покръстването на юдеите във водите на река Йордан.

Видео от Еньовден:
{youtube}8ecbon39byI{/youtube}
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук