Свети Врач

По традиция и обичай всяка година на 1 Юли се отбелязва деня на „Лечителите”. Свети Врач е народен празник на всички лечители, врачки, баячки и билкари. Християнски култ свързан с вярата в светите лечители Кузма и Дамян, чието житие е изпълнено с много чудотворства, свързани с изцелението на глухота, слепота и др.

Вечерта срещу празника болни, недъгави и незрящи хора отиват да преспят в църкви или параклиси посветени на светците.

Този празничен ден се смята за „тежък” и на него не трябва да се работи, за да не се разболее човек от семейството или домашните животни. Принасят се курбани за Здраве, а болните посещават лечебни извори, като непременно оставят отпечатък от своите дрехи, за да остане завинаги там болестта им. Изнасят се набраните билки от врачките и баячките, като се сортират коя билка за коя болест се употребява.

mt_gallery:sveti_vrach

В миналото, християнския празник посветен на двамата братя лечители е разпространен предимно в Източната Римска империя. В България най-ранната поява на изображенията им върху иконите датира от XIIв. Популярността им се дължи на умението да лекуват. Житеието им е изпълнено с чудотворства, свързани с изцеряването на нелечими болести и недъзи. Поради тези си умения, те са известни и под названията – Св. Врачове, Св. Врачи, а поради факта, че не са взимали възнаграждение за делата си и като Св. Безсребренници Кузма и Дамян.

Приказка

Имало едно време по нашите земи голяма и пълноводна река, която разделяла полето от Балкана и пазела хората от Злите сили оттатък планината. Зад баира на реката живеел белобрад старец със своята дъщеря. Той можел да говори с птиците и животните, познавал всички билки и умеел да лекува. Всички го обичали и почитали като бог, защото ги лекувал и се грижел за тях. Не минавал и ден без някой да прекрачи прага му. Хората му се отблагодарявали, като му носели храна и плодове. Всички в този край живеели здрави, щастливи и дълголетни.

Владетелят на подземното царство, обаче, бил сърдит и ядосан на белобрадия старец. Изпращаната от него на земята старица Смърт, често се връщала с празни ръце и в неговото поданство, залючените души намалявали. Царят решил да изпрати вестоносци при лечитея, с дарове, за да спре той да лекува хората.

Белобрадия старец отхвърлил даровете на царя и върнал вестоносците обратно. Разгневен господарят на подземното царство изпратил зла магьосница да накаже добрия лечител. Магьосницата пратила на лечителя и неговата дъщеря бурни ветрове и страшни огньове, които запалили тяхната къщурка. В пламъците на огнената стихия стареца обгърнал с ръце дъщеря си, за да я спаси. Но магьосницата го превърнала в змия, а дъщеря му - в чудна чаша. Така прегърнати двамата били вкаменени за вечни времена. Останали и до днес, превърнати в символ на неизпепелената сила на медицината.

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук