Гергьовден

На 6 Май Православната църква чества Гергьовден. Празник в памет на Свети Великомъченик Георги Победоносец. На този ден празнуват : Георги, Гергана, Гинка, Галина, Галя, Ганка, Ганчо и др.

В народните вярвания Свети Георги (гр. „земеделец“) е покровител на овчарите и стадата. Гергьовден се празнува на зелено край селото, край кошарите. Празникът се свързва с началото на лятното полугодие, скотовъдната дейност и плодородието. Обредните практики свързани с празника са: жертвоприношение на агне (курбан) и месене но обреден хляб за Свети Георги. Чрез тях скотовъдите искат да получат покровителсто над стадата си и да изразят почитта си към светеца.

В деня преди празника момите берат цветя, от които правят венци за овцата, която ще се издои първа; за агнето, което ще се коли; за съда с млякото. В този ден се месят и обредните хлябове - Боговица, кравай, колак, пита за Свети Георги, просфор, овчарник, кошара, балтак. С хляба наречен на Свети Георги стопаните обикалят оборите и го търкалят на кръст през овцете, за да са здрави. За Гергьовденския курбан се коли първото родило се мъжко агне. Стопанинът предварително закичва агнето с венец и го захранва със сол, трици и трева, за да има плодородие, здраве и живот. В някои краища на страната агнето се коли пред трапеза, а кръвта му се изсипва по лехите, за да има плодородие. В други краища коленето е при река и кръвта изтича във водата. Според друг ритуал агнето се коли до бяла стена на къща или друга стопанска постройка. Кръвта трябва да облее стената. По петната, които остават се гадае каква ще бъде годината - добра и плодородна или бедна. Агнето се пече цяло със малко зеленина. Всички се събират на обща трапеза. На трапезата освен печеното агне има салата, лук, чесън, обреден хляб и вино. Пеят се песни, играят се хора и се люлеят на люлки за здраве.

mt_gallery:Свети ГеоргиВ народните представи Свети Георги е представен като конник, който побеждава змея и спасява девойката. Този образ е залегнал и в българската иконография. Според легендата близо до град Вирит се намирало голямо езеро, в което живеел страшен змей, който погубвал много хора. Жителите на града всяка година му обричали като жертва по една девойка, а тази година дошъл редът на царската дъщеря. На връщане от военен поход Свети Георги видял плачещата царска дъщеря. От нея разбрал за страшния змей. Когато змеят се показъл Свети Георги препуснал към него и го пробол с копието си. Царят и народът му повярвали в Бога и всички се покръстили.

Свети Георги е роден в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство. Баща му служи като офицер в римската армия . След неговата смърт Георги и майка му се връщат в родния и град - Палестина. На 20 години получава военната титла трибун, след което се проявява като пълководец. През 303г., по време на управлението на император Диоклециан, е измъчван дни наред и убит, тъй като защитава християнската вяра.

Свети Георги е покровител на Канада, Каталония, Англия, Етиопия, Грузия, Гърция, Черна гора, Португалия, Сърбия, градовете Истанбул, Любляна и Москва.

Гергьовден е обявен за Ден на храбростта и празник на Българската армия. Денят на храбростта се чества в Българската армия още с нейното създаване. Празникът е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър I Батенберг. По-рано на 1 януари с указ № 1 е учреден и военният орден За храброст - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, която е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на Министерския съвет.

Видео от Гергьовден:
{youtube}xwMrfqRWX-c{/youtube}

{youtube}9B5yyHUidIU{/youtube}

Парад на Българската армия:
{youtube}QDxUOaWw-QI&feature=related{/youtube}

{youtube}gNUJVVXqLOg&feature=related{/youtube}
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук