Петровден

На 29 Юни Православната църква чества Петровден. Празник в памет на светите апостоли Петър и Павел - ревностни разпространители на християнството, изтърпели много страдания и гонения и наречени "първовърховни престолници и вселенски учители". На този ден празнуват носещите имена: Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина, Полина, Пепа и др.

Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, определящ коя душа е праведна и достойна за да влезе в рая.

На Петровден се работи през първата половина на деня. Обредите и ритуалите извършвани на празника, се вярва, че предпазват от пожари, гръмотевици и градушки. Петровден, съвпада с най-усилния период от стопанския живот в България. Народът ни го свързва с жътвата, с младите животни и първите плодове - ябълки петровки. Като курбан се принася петровско пиле (петел) – смятан още от древната митология за слънчев знак на небето, който отмерва времето и е символ на възкресението. Жертвоприношението на петела се свързва и с омилостивяването на силите, които изгарят природата. В някои краища на страната се раздават ябълки петровки за здраве, а в други за покойниците. Правят се събори по селата, като на много от тях се опъва обща трапеза, пеят се песни и се играят хора.
mt_gallery:Икони Св. Петър и Павел
В България на Свети Петър и Свети Павел са посветени много църкви и манастири. Паметта им започва да се почита от Православната ни църква след Покръстването на българския народ през 865 г. В българската иконография двамата Апостоли обикновено са представени заедно, като държат в ръцете си макет на църква. Св. Петър често е изобразяван и с ключове в ръце - символ на думите, казани му от Иисус Христос: "И ще ти дам ключовете на царството небесно и каквото свържеш на земята, ще бъде свързано на небето. И това, което развържеш на земята, ще бъде развързано на небето". Православната църква чества едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни и първопрестолници и вселенски учители. Най-важните обстоятелства на техния живот са записани в книгата "Деяния на апостолите", а за апостол Петър и в светото Евангелие.

Свети апостол Петър е роден във Витсаида, близо до Тибериадското езеро. Преди светото си кръщение е носел името Симон. Симон бил рибар и ловял риба в Генисаретското езеро. Брат му Андрей е първият ученик на Исус Христос. Андрей завел брат си при Учителя и Христос го призовал да се присъедини към Него. Петър е сочен като най-големият апостол в Новия завет и като най-близкият (заедно с Яков и Йоан) ученик на Христос. Непосредствено след Възнесението на Христос, Петър станал водач на апостолите. Намерил човек на мястото на Юда Искариот, пръв проповядвал пред тълпата. Бил първият, който извършвал чудеса в името на Бога. Петър започнал да проповядва на езичниците. Успял да покръстил римския езичник Корнилий. Заявява решението Христовата църква да стане световна (в нея да влизат и хора с нееврейски произход) пред Съвета на Йерусалим. През 67 година Петър умира от мъченическа смърт в Рим. Бил разпнат на хълма Ватикана с главата надолу, защото смятъл, че не е достоен да умре по същия начин, като Исус Христос. Тялото му било погребано на същия хълм. При разкопките под църквата Св. Петър са открити останки, за които се предполага, че са на апостола.

Апостол Павел е роден в Тарс, Киликия. Първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. В книгата ‘Деяния на апостолите’ се разказва, че на път за Дамаск, където трябвало да арестува последователите на Христос, Савел (кръщелното име на Апостол Павел) е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностният разпространител на християнската вяра. Последните две години от живота си Павел прекарал в затвора. Около 67 година по времето когато умира Петър, Павел бил окован и изпратен в Рим на съд. Бил осъден на смърт, през същата година. Като Римски гражданин имал правото на по-бърза смърт, за това му отсекли главата. Преданието разказва, че отрязаната глава на светеца, продължила да слави Господа, а там където тя паднала, избликнали три извора (на мястото на днешния манастир "Три фонтана" край Рим).

Видео от Петровден:
{youtube}4RT1mMQTNl8{/youtube}
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук