Св. Св. Кирил и Методий

На 11 Май се почита паметта на Св. Св. Кирил и Методий. Канонизирани за светци и равноапостоли още през средновековието непосредствено след тяхната смърт. Тяхната памет се е почитала още тогава. Братя, създатели на славянската азбука, основоположници на славянската и българската литература, водили последователна борба за славянска църква и култура.

Делото на светите братя Кирил и Методий е сложило своя отпечатък не само върху развитието на славянството, но и върху развитието на цялата европейска цивилизация. Най-важното и забележително събитие в историята на българската и славянска култура е създаването на славянското писмо.

mt_gallery:Св. Св. Кирил и Методи История

Светите братя Константин Кирил - Философ и Методий са родени в гр.Солун в семейството на Мария и висшия византийски военачалник Лъв, заместник на солунския стратег. По това време града е втория по големина търговски, административен и военен център във Византийската империята. Семейството им е от добър и почетен род. Двамата братя владеят перфектно гръцки и славянски език. До ден днешен остава неизяснен въпроса относно произхода на двамата братя. Има различни сведения, които предлагат данни за славянобългарската им народност, но не се съобщава категорично за това. В Кратко житие написано от дългогодишния съратник на Кирил – Климент Охридски е отразено, че Константин – Кирил е българин. Но дали наистина е така? - Ще остане спорен въпрос, който никога няма да заглъхне.

От Панонските легенди и Житието на Кирил се знае, че Методий в продължение на 10 години заема длъжността управител на една славянска област, разположена близо до Солун. След това заминава за манастира "Полихрон" в планината Олимп, където отначало е приет за монах, а след това става негов игумен. За Константин-Кирил се знае, че отрано показва удивителни способности и наклонности към философията и поезията, заради което е изпратен да учи в прочутата школа в Цариград – Магнаурската. За времето школата е най-висшето учебно заведение във Византия, в което се изучават разнообразни дисциплини. След завършването и той остава там като преподавател по философия и получава прозвището "философ".

През 851г. Кирил и Методий се оттеглят в манастира "Полихрон". През този период те създават първата писмена система основаваща се на езиковите особености на славяните от българската група - глаголица. Глаголицата се появява през 855г. По-късно братята създават и друга писмена система, която се използва и днес – кирилица. С помощта на ученици, започват да превеждат богослужебните книги на говоримия през онази епоха български език.

През 863г. Византийския император изпраща братята Кирил и Методий във Великоморавия, по молба на княз Ростислав, за да започнат просветителна дейност по тези земи. Този период е по-известен, като Великоморавска мисия. Дейността им обаче среща отпор от страна на немското духовенство и биват отзовани от Великоморавия.

През 869г. те се отправят към Венеция и Рим където трябва да защитят своето дело. В Рим се срещат с Папа Адриан II. След провеждането на дълги разговори Папата признава официално славянските книги и правото на двамата братя да проповядват християнското учение на славянски език, като поставя само едно условие - в черквите, Евангелието и Апостолът да се четат най-напред на латински език. В началото на същата годината Константин се разболява и на 14.ІІ.869г. умира. Преди смъртта си приема монашески обет и името Кирил.

Методи продължава тяхното дело, като се връща в Панония. До края на живота си, независимо от неблагоприятните условия и засилената немска пропаганда той не се отказва и не спира да се занимава с книжовна дейност. Успява да завърши превода на свещените книги, които са били необходими за проповедническата дейност на неговите ученици. На 6.ІV.885г. Методи умира и бива погребан във Великоморавската столица Велинград.

След смъртта на Методи немското духовенство предприело жестоки репресии над учениците му. Част от тях били избити, други затворени, а трети били принудени да търсят спасение чрез бягство вън от пределите на двете западни славянски княжества. Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий намерили подслон в България, където били приети с голямо внимание от българския владетел княз Борис I. Били им предоставени прекрасни условия за да могат да продължат делото на своите учители.

Създаването на славянската писменост е най-значимото дело на Кирил и Методи. Благодарение на нея става възможно създаването на славянската култура и приобщаването и към културата на древните народи. Азбуката се превръща в едно от най-силните оръжия на славянските народи. Благодарение на активната дейност на учениците на Кирил и Методи в България, тя се превърнала в първия славянски културен център през средните векове, откъдето славянската писменост и книжнина получили разпространение и в другите славянски народи.

Традиция

Днес 11 май се чества като църковен празник на светите братя Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, българската просвета и култура.

24 май е национален празник, какъвто нямат другите народи по света - празник на писмеността, просветата, културата. Празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Буквите, създадени от Кирил и Методий, преводите направени от тях на най-важните богослужебни книги, защитата на правото на всеки народ да слави Бога на своя език, са от историческа значимост не само за формиране на българския народ и за неговия просперитет. Делото им е високохуманно и демократично, служещо на великата общочовешка идея за равенство на всички в духовната област.

12 века българският народ слави имената на двамата велики братя. След 863г. тяхната епохална мисия превръща българите в нация, намираща своята идентичност във великото свещено слово. На 24 май, българите честват българска култура и създаването на славянската азбука (глаголицата) от Св. Св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя. На този ден всяка година се провежда празнично шествие и празнична церемония с участието на президента.

Видео за Св. Св. Кирил и Методи:
{youtube}OBVPvIyygZM{/youtube}

{youtube}EU0Jg9w7Vfg&feature=related{/youtube}

{youtube}cx3wFaXIv2A{/youtube}
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук