Баба Марта

В народните представи пролетта идва с пристигането на баба Марта. Разлистването на дърветата, появата на първите цветя и пристигането на пролетните птици са първите предвестници на пролетта. В народното съзнание месец Март се смята за единствения женски месец, който се свързва с плодоносните качества и сили на женската природа.

mt_gallery:/baba_marta

В традиционния народен светоглед, в неговите предания и легенди Баба Марта е образа на пролетта и на самия месец. Нейния нрав е доста непостояннен. Тя ту е усмихната, ту е сърдита, ту весела. Според нейното настроение се определя и времето през месеца.

Съществуват много поверия и предания за този стар български празник, които са тясно свързани с настроенията на Баба Марта.
- За да бъде усмихната и добра трябва да бъде посрещната на "чисто” и "червено” от всяка домакиня. За това рано сутринта на първи март се измита къщата и двора, и се мята върху плета или върху някое плодно дърво в градината червен мъжки пояс или престилка.
- За да не бъде люта и сърдита на първи март през цялия ден старите жени не излизат от къщите си и не ходят по улиците за да не ги види Баба Марта.
- За да затопли времето и да се радва навън излизат само момите и младите невести.
- На първи март жените не перат и не простират бели дрехи, за да не падат слани и градушки.

На първи март в България има обичай между всички етнически групи да се връзват "мартеници" - бели и червени усукани конци. В Родопската област се правят и многоцветни (със син, зелен, розов цвят), а в Софийско и Мелнишко цветовете са бял и червен. Бeлият цвят символизира мъжкото начало, силата. По-късно под въздействието на християнската митология обозначава девствеността и непорочността. Червеният цвят е женското начало, здравето: знак на кръвта, на зачеването и раждането. Конецът на мартеницата задължително се усуква наляво. Традиционната мартеница има и други елементи - парички, железни халки, скилидки сух чесън, мъниста, черупки от охлюви и др.
Сега младите хора обикновено връзват мартеница на китката на ръката. А някога така носели мартеници само децата, момите и младите булки. Ергените навремето връзвали бяло-червена нишка на кутрето на лявата ръка, а женените мъже – на глезена или я скътвали в пояса. Имало и обичай момите да закичват мартеници на пазвата, но непременно отляво, докато невестите закичвали мартениците си отдясно. Съвременните градски жители завързват мартеници на своите домашни любимци. Но и това има своите корени в традицията. По селата открай време връзвали мартеници на шията, по рогата, опашките и краката на крави, овце и на други стопански животни. В първия мартенски ден окичвали с мартеници и най-важните женски вещи – тъкачния стан, хурката. На първи март дори плодните дръвчета в двора осъмвали с вързани на стеблото мартеници. Мартиничките пазят от уроки и болести и са символ на дълголетие, здраве, сила и плодородие. Навсякъде те се носят до първата поява на щъркелите, лястовичките или куковиците. Като традиция, по някои места след като се свалят, мартеничките се закачат на разцъфнало или зелено дръвче. По други места се слагат под голям камък и след девет дни се гледа какво има под него. Ако са се настанили мравки, годината ще е богата с овце, ако има други по-едри буболечки — сполука в едър добитък. Другаде я хвърляли в реката, та по вода да им върви и всичко лошо да изтече.

Като начало на пролетта първи март е във връзка с някои магически предсказания. Ако на този ден гърми, реколтата ще е богата, ако времето е слънчево и топло, лятото ще е дъждовно. Особено магическо значение се отдава на първата "мартена месечина". Тогава девойките в предбрачна възраст се залавят на хоро, за да се задомят през същата година. В някои краища наричат седмицата, започваща от 1 март броените дни - по тях гадаят какво ще бъде времето през годината. Широко е разпространен и друг обичай - избиране на ден: всеки си намисля определен ден до 22 март и по него познава каква ще му е годината: ако е слънчев, ще е успешна; ако вали и времето е лошо, ще има трудности.

Първите мартеници, предназначени за окичване на хората и добитъка, са били само усукан червен и бял конец, без прибавки към него. В някои области на конците вързвали златна или сребърна паричка, синьо манисто, но те по-скоро играели роля на народен амулет - да предпазват от болести хора, добитък и овощни дървета. Днес има много и различни по вид мартенички, но традицията и функцията им остава същата и до днес.

mt_gallery:drugi

Бабината приказка

Живяла Марта със своите братя далеч и високо в планината. Братята й носели едно име - Сечко. Единият наричали малък Сечко, а другия голям Сечко. От високата планина те виждали и чували всичко, каквото става по земята. Усмихвала ли се Марта, погалвала и гадинки, и тревички. Стопляла простора с благата си усмивка, блестяло като златно слънцето, прелитали весело птичките.

Веднъж една млада пъргава невеста подкарала овчиците си в планината, зер топло слънчице огряло, птички се обадили, та тревица стоката да попасе.
- Не извеждай булка, ваклушите на паша, рано е! Скоро Сечко си отиде - думал й свекърът, стар стария.
Преживял е много той и мъдро може да поучи. По слънцето познавал старецът кога ветрове ще завеят, по месеца разбирал кога дъжд ще захване, кога град ще бие, кога зла зима ще вилнее.
- Кърпи кожусите сега, снахо - топло й напомнил старецът. Това е цвете лъжовно, не прецъфти ли, не му вярвай, кожухчето не сваляй!
- Е, тейко, какво ще ми стори Марта? Тя е жена и зло на жена не може да направи - казала невестата и подбрала овцете и козите нагоре към планината.

Дочула Марта тези думи и тежка мъка й домъчняла. Нищо че е жена, и тя може да покори слънцето като братята си, и тя има сила бури и хали да посее, и тя знае кога слънчев благодат да прати. Какво от това, че жена й думат!

Не минало много. Тъмни облаци надвиснали над планината. Ветрове забрулили безмилостно набъбналата гора, леден сняг зашибал, захванала люта зима. Сковала се земята, замлъкнали птиците, секнал ромонът на ручея. Непокорната млада овчарка така и не се върнала вече. Тя останала вкаменена заедно с овчиците си горе в планината.

Така останал обичаят да се правят мартеници, за да е радостна "баба Марта" и да носи само добрини на хората.

Видео с мартенички:
{youtube}qGoZiyA51ik&feature=related{/youtube}

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук